Vi på Medieteknik har varit i kontakt med Anya Ernest, tidigare student på programmet Data och informationsvetenskap: Media. Idag jobbar Anya på Lindex som interaktiv konceptutvecklare. Hon delar med sig av sina bästa tips till oss studenter, sin syn på utbildningen och arbetslivet inom media.

– Hur kom det sig att du sökte till Data och informationsvetenskap: Media på Malmö högskola?

Jag hade arbetat ett tag inom webb- och reklambranschen men kände att jag saknade mycket kunskap för att fungera ordentligt där. Jag hade kommit in på en utbildning inom Yrkes högskola och var ganska intresserad av det då jag var lite bränd från mina tidigare högskolestudier. Jag skickade ändå in en spontanansökan till Data och informationsvetenskap: Media på Malmö högskola och kom in som reserv en vecka innan skolstart.

Efter att ha pratat lite med Henriette samt lite diskussioner hemma bestämd jag mig för att flytta ner från Göteborg. Det som avgjorde var tre saker; Malmö Högskola framställdes till mig som mer praktiskt orienterat, mer verklighetsanpassat lite som yrkeshögskolan men ändå med förankring inom akademin, att könsuppdelningen var hyfsat jämn var också en viktig faktor och slutligen att det var en lite högre medelålder på programmet. Alla tre handlade nog om att jag inte ville känna mig helt apart.

– Berätta kortfattat om den utbildning som du läste och vad du arbetar med idag.

Styrkan i den utbildningen som jag läste kände jag låg i att alla de delar som är viktiga om man ska arbeta inom min bransch fanns där. Jag hade en ganska tydlig bild av hur branschen såg ut (något som förändrats över tid) och kunde då fördjupa mig i den kunskap som jag själv tyckte var viktig (på gott och ont). Men den viktigaste delen som jag fick med mig från utbildningen var från mitt exjobb. Mest på grund av att jag hade Henriette som handledare tror jag. Ämnet i sig var väl bra för att kartlägga reklambranschen i Göteborg men att ta första steget mot att fördjupa sig i teori, analysera, diskutera, koppla till empiri osv.

I dag är jag ett examensarbete från en master i interaktionsdesign vid Chalmers men har fått ett jobb på Lindex som interaktiv konceptutvecklare som gjort att jag tagit ett sabbatsår. Mer eller mindre allt jag lärde mig från Malmö har jag i dag nytta av, men framför allt att vara mer kritiskt granskande och självdistanserad.

– Valde du att nischa dig inom ett visst område via valbara kurser? I så fall vad för område och varför?

Jag hade redan en del kurser sedan innan vilket gjorde att min nisch blev mot pedagogik. En mycket bra nisch om man ska arbeta inom interaktionsdesign.

– Hade du praktik under din utbildning?

 Jag hade inte praktik under utbildningen, däremot arbetslivserfarenhet från innan jag började. För mig har det så klart varit väldigt positivt, men jag tror att det inte är dumt att gå in i en utbildning med ett mer öppet sinne. Detta är en utbildning som man kan vara trygg i. Samtidigt kan det vara bra att ha en bild av vart det är man vill ta vägen efter examen.

– Upplever du att utbildningarna inom Medieteknik på Malmö högskola är kända/ omtalade inom branschen?

I Göteborg är vi endast tre personer från utbildningen vilket gör att utbildningen inte får samma umpf som jag kan tänka mig att den bör ha i Malmöområdet. Alla tre jobbar inom branschen på positioner som jag uppfattar att vi alla är nöjda med. De andra arbetar som Key Account på Forsman Bodenfors och Projektledare på Brandwork.

– Har du några förslag på hur Medieteknik skulle kunna utmärka sig mer bland företagen och i konkurrensen till andra utbildningar?

Praktik är en viktig del, praktik är då examensarbete enligt mig. Men jag vet inte riktigt vilka utbildningar som man vill tävla mot. I mitt examensarbete jämförde jag vilka utbildningar som projektledare hade och majoriteten hade marknadsekonom från Handels eller IHM. Vet inte om man vill konkurrera med dem?

 Vet inte hur det är nu men ett starkare samarbete med K3 hade nog inte varit fel. T ex interaktionsdesign.

– Har det varit till en fördel för dig att du läst den utbildning du läste på Malmö högskola vid ditt jobbsökande efter examen?

Ja, jag fick jobb när jag gjorde intervjuerna för mitt exjobb.

– Nämn några konkreta kunskaper som du skaffat dig under utbildning som du dragit nytta av i arbetslivet.

För mig var grafisk design en viktig del, inte för att bli formgivare men för att ha en ökad förståelse.

– Har du känt i efterhand att du saknat några kunskaper som du inte fick via utbildningen? I så fall vilka?

Man saknar alltid kunskap men det är bara att läsa vidare. Det är helt omöjligt att få med allt på en treårig utbildning. Arbetslivet hjälper också till med vidareutbildningen.

– Anser du att det krävs en viss typ av person för att jobba inom media? T.ex. Social, kreativ, teknisk m.m.

Det beror helt och hållet på vilken position som man aspirerar till. Enligt mig har dock alla roller en egenskap gemensam och det är att vara öppen och nyfiken. Det är en mycket rörlig bransch.

– Kan du ge oss dina tre bästa tips till studenter som är i början av sin utbildning?

Försök hitta din målbild – vart vill du? Vad vill du jobba med? Vad tycker du är roligt? Var öppen och ödmjuk så att du får ut det mesta av utbildningen. Var trygg i utbildningen som den är sammansatt.

– Och de tre bästa tipsen till de som är i slutet av sin utbildning och snart ska bege sig ut i arbetslivet?

Ta sikte på vart du vill hamna och analysera hur vägen dit ska gå. Räkna inte med att du hamnar där direkt utan kämpa och tro på dig själv.

1396658_10151720242526680_1010464944_n
Anya Ernest

 

Vill ni se mer av MAZE Media? Följ oss:

21 November, 2013

Leave a Reply

Top