Hej på er! Miriam Gelotte heter jag och pluggar till produktionsledare på Malmö Högskola, under min fjärde termin fick jag den fantastiska möjligheten att åka på utbyte till La Trobe University i Melbourne, Australien. Jag tänkte dela med mig av lite upplevelser, tips och tankar som kan vara av intresse för er som ska på utbyte nästa termin!

Efter en 18 timmar lång flygning från Sverige till Melbourne landade vi på australiensk mark. Mitt resesällskap klagade något på att jag sovit mig igenom den sista flygningen på 10 timmar från Qatar till Melbourne. Men jag tror att de helt enkelt bara var avundsjuka på mig då de vridit och vänt på sig i timtals. När vi väl kom ut från flygplatsen så kunde jag känna värmen i luften trots att klockan var elva på kvällen. Ett glädjerus spred sig i hela kroppen då vi kommit från ett kallt vintersverige och att vi nu helt plötsligt befann oss i ett land där det nu var sommar.  Det kändes minst sagt spännande att vi nu befann oss på andra sidan jordklotet.

Man brukar säga att det första intrycket spelar stor roll och jag måste redan nu berätta: ja, australiensare är så trevliga som alla säger. Det var ett otroligt trevligt bemötande vi fick vart vi än gick: universitet, hotellet, mataffären och restauranger. Det tog mig i alla fall en vecka att vänja mig vid att alla hela tiden frågade hur jag mådde eller hur min dag hade varit. Det var en minst sagt trevlig omställning från det kantiga bemötandet man många gånger får i Sverige. Jag vet minsann vad jag pratar om då jag i grund och botten är en ganska inbiten stockholmare.

Det som jag oroade mig mycket över innan jag åkte iväg var hur jag skulle hitta ett boende. Det finns många elever som bor på La Trobe Universitys campus men jag hade redan innan bestämt mig för att jag ville få den ”riktiga” boendeupplevelsen. Det blev mycket sökande och kontakt via email innan jag åkte till Melbourne, men letandet fortsatte även så fort vi landat och checkat in på hotellet. Jag kom i kontakt med en tjej på Facebook gruppen ”Svenskar i Melbourne”, vilket är en sida jag rekommenderar att gå med i om man ska åka hit, det kommer upp mycket användbara tips som man kan dra nytta av. Jag hade postat ett inlägg på Facebook om att jag sökte boende nära universitetet, och tjejen skrev till mig att hon hade två stycken rum lediga med gångavstånd på 25 min från skolan. Efter två dagar i Melbourne begav jag mig och mina två reskamrater Julia och Linnea till att besöka vad som förhoppningsvis skulle bli vårt blivande boende i Melbourne. Huset var jättemysigt och rummen var riktigt fräscha, så vi gick på den goda magkänslan och bestämde oss att detta fick bli vårt boende framöver.

Studietekniken på La Trobe University skiljer sig minst sagt från vad jag är van vid hemma. Först och främst är det mycket självstudier då jag endast går i skolan två dagar i veckan. När jag går i skolan har jag obligatoriska seminarium där läraren förhör en och ser om man gjort veckans uppgifter. I en del av ämnena jag läser har inga lektioner utan jag får lyssna på lektionerna online för att förbereda mig inför mina seminarier. Något som jag verkligen gillar är att alla lektioner spelas in och är tillgängliga från skolan läroplattform att lyssna på. Jag ska ju inte sticka under stol med att det också är ganska händigt när man har stannat lite för länge på student baren på torsdagar och inte orkar sig upp tidigt på fredagen.

10335875_10152427084722037_143179991_n

 

10358037_10152427085377037_23979388_n

10363779_10152427084112037_620879405_n

 

Bilderna ovan visar något ni absolut inte får missa om ni får möjligheten att resa runt i Australien. Vi började vår äventyr med att köra längs östkusten på Great Ocean Road. Det är fantastisk fin natur längs östkusten och det finns goda möjligheter att se båda koalor och kängurus om man har tur.

Vårt första riktiga resmål utanför Australien blev sedan Bali, där spenderade vi vårt påsklov. Vi hann med att besöka en fantastisk marknad och klappa små apor i Ubud, besöka vackra Gili Trawangan och sist men inte minst lära oss surfa vid Kuta Beach.

10362722_10152427085827037_601534094_n

 

10374302_10152427086637037_793540786_n

 

Efter Bali är det nu dags för att besöka Sydney och se vad denna omtalade stad har att erbjuda. För er som snart ska åka på utbyte: planera er tid väl om ni vill resa under terminen eftersom skolan tar mycket av din fritid. Nu har redan fyra månader passerat i denna fantastiska stad och jag vill aldrig åka hem. Melbourne, you had me at hello!

Cya later mate!

/ Miriam Gelotte

 

# # # #

3 June, 2014

Leave a Reply

Top