Jag heter Ester Nilsson (är 21.8 år, för den som undrar) och jag är inne på min femte termin på programmet Produktionsledare: Media. För tillfället befinner jag mig i Guelph (en timme sydväst om Toronto) i Kanada där jag är på en termins utbyte på The University of Guelph. Som ni kanske förstår går det inte riktigt i ord att rättvist återge hur livet i Kanada är (bortsett från det välanvända uttrycket awesome awesome), men jag ska göra mitt bästa. Och please, do excuse den härliga blandningen av svenska och engelska.

Jag bor ”in recidence” (som the locals kallar det), alltså i en lägenhet på campus som jag delar med en tjej från Australien och en från Kanada. Lägenheten i sig är rätt så whatever, med ett eget sovrum och en delad toa och kök. Det är inte stället jag spenderar mycket tid. Istället är jag mest runt skolans café eller downtown och pluggar, äter, pratar, spelar spel, skämtar eller bara är med mina kompisar. En skill jag också bättrat på ypperligt under min vistelse här är biljard (vill jag i alla fall själv tro, tveksamt om någon här skulle hålla med).

Det jag oroade mig mest över innan jag kom hit, bortsett från om jag verkligen inte behövde ordna med ett studentvisum (svar: nej, inte om du ska plugga i mindre än sex månader i Kanada), var om jag verkligen skulle hitta kompisar eller inte. Universitet var väldigt bra på att i början anordna aktiviteter för först bara utbytesstudenter, och sedan för samtliga studenter, för att vi lättare skulle lära känna varandra och det gav resultat.

Jag läser fyra kurser, två inom marknadsföring, en grundkurs i sociologi och en i tyska (fråga inte). Trots att jag är här för att plugga är det ganska givet att studierna hamnar lite i andra hand. Jag uppmanar dig som ska åka på en utbytestermin att passa på att njuta av det också, istället för att helt gå vilse i världen av midterms, research papers och weekly quizes. För det är så häftigt att vara i ett annat land! Över vårt lilla thanksgivinglov åkte jag och några kompisar till Chicago, jag har Toronto 1.5 h bussresa härifrån och efter terminens slut planerar vi en resa till olika städer runt om i Kanada.

Det som skiljer sig mest, och också det jag kommer sakna mest, är att det finns ett riktigt campusområde. Efter en dags lektioner går jag sällan hem direkt, utan går till cafeterian där jag möter upp kompisar och vi äter lunch, pluggar och planerar kvällens/helgens aktiviteter samt dricker hot chocolate från Tim Hortons (MUMS!). I Sverige blir det lätt att jag åker hem direkt efter lektionernas slut, och därför missar så mycket social tid jag numera tar för givet.

Inte bara har jag lärt mig mycket om Kanada (och mer eller mindre hela Europa) har jag också lärt mig mycket om Sverige och vår underbara kultur. Aldrig förut har jag pratat så mycket, och så stolt, om Abba som jag har gjort under de här månaderna.

Om du som läser det här har några som helst frågor om antingen Kanada, en/min utbytestermin eller bara livet i allmänhet (enligt mig själv ger jag väldigt, väldigt bra råd) fråga gärna! Jag kan prata i timmar om min termin i Kanada eller livets frågor.

Hejdå, eller som vi säger i Kanada
Have a good one, eh.

P.S Om du vill se mer bilder så hittar ni mig på Instagram under det ytterst coola namnet coolester (snyggt och diskret sätt att marknadsföra mig själv, eller hur?!).

 

# # # # #

7 January, 2015

Leave a Reply

Top